Vašar Jezero

Vašar (folkfest, mässa) är en form av folksamling och en av de största hölls på Pesters höjdplatå.

Den plats där mässan äger rum den 2 augusti kallas Jezero. Platsen ligger på gränsen mellan tre kommuner, Sjenica, Novi Pazar och Tutin. Idag människor kommer till mässorna för skojs skull, att äta, dricka och dansa ringdans, medan de tidigare mässorna hade mycket viktigare roll i samhället.

Tidigare var det viktigt att synas på mässor och att prata med viktiga personer och på det sättet bestämdes status i samhället. Sedan placerades den typ av information som ”jag vill sälja gården uppe i berget” och liknande.

De yngre hade möjlighet att träffas och flirta. Tjejer som ville gifta sig var uppsminkade och var dekorerade med guldmynt. Unga män tävlade i stenkastning och häst kapplöpning för att visa hur starka och skickliga de var.

Dagens mässor har tagit djupa spår från det förflutna och är fortfarande mycket populära. Folk äter, dricker och dansar och betalar musiker för att spela.

 

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.