GDS Ljuslåda

Hemsidor med gör-det-själv fototips har blivit mycket populära. Det finns uppsjö med DIY (Do It Yourself) hemsidor och man förstår varför när man kollar priser på fotoutrustning. Här är mitt första inlägg med temat GDS.

Allt började när jag skulle ta produktbilder på några prylar som jag skulle sälja på Tradera och Blocket. De flesta annonsbilder är tagna på köksbordet eller på golvet och är inte speciellt tilltalande, så jag tänkte ta bilder som ser lite proffsigare ut. Det finns färdiga ljustält att köpa och jag gick till en stor elektronikkedja här i Uppsala och det fanns ju fina ljustält.

Priset låg på 800 kr och det kändes lite dyrt. Jag kollade på nätet och hittade ljustält för 500 kr. Själva prylarna som jag skulle sälja var värda högst 200 – 300 kr så det kändes fel att betala mer för ett ljustält.

Jag är inte speciell händig men ändå bestämde mig att tillverka eget ljustält, eller snarare sagt ljuslåda. Själva materialet kostar bara några kronor och det tog mig cirka 15 – 20 minuter att tillverka den.

Det som behövs är en tom kartong för A4 papper, två stycken A4 plastfickor, tejp, några vita A4 papper och ett A3 papper samt ett par nattbords lampor.

Först skar jag ut två långa sidor på kartongen och tejpade dit plastfickorna. Sen skar jag ut en kort sida på kartongen och förstärkte kanter med tejp. A3 pappret använde jag som bakgrund, det passar inte in u lådan så man måste skära bort en bit på den långa sida så att den bli lika bred som A4 papper.

Nattbordslampor ställer man på varsin sida av lådan och man kan stoppa A4 papper i plastfickor för att få väldigt mjuka skuggor.

Jag använde lågenergi lampor och de har en färgtemperatur på 2700 K så jag ställde in kamerans vitbalans på det. Kan man inte ställa ljustemperatur då kan man ställa in ”Lysrör” eller ”Tungsten” i menyn för vitbalans. Använder man vanliga glödlampor då väljer man det i menyn.

För att få rätt exponering i min ljuslåda med mina lampor, använde jag bländare f8 och slutartid på 2 sekunder vid ISO 100. Stativ är ett måste för så långa slutartider.

Den här lådan kan man använda stående eller liggande och är lämplig för mindre föremål. Vill man fota större grejer då kan man tillverka en större låda med samma princip och använda vit tyg istället för papper.

Först kommer steg-för-steg-bilder på hur man bygger ljuslådan och sedan kommer bilder på några föremål fotade i lådan.

Det här inlägget postades i GDS och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till GDS Ljuslåda

  1. ce skriver:

    Smart, vilken skillnad på amatör o yrkes foto

  2. Johan Dahlhöjd skriver:

    Schysst tips! Mvh! Johan

  3. Måns skriver:

    Trevligt med mer DIY, kolla gärna in minsida för andra tips

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *