Caričina

Caričina är en annan by nära Sjenica. ”Car” betyder kejsare, och det sägs att kejsaren hade sitt sommarställe där. Byn ligger på sluttningarna av berget Ozren på dryga 1 200 meters höjd.

Naturen runtomkring byn är vackert, med många källor och små bäckar och jag skulle bygga en sommarstuga där om jag hade möjlighet.

När vi kom till byn var det som att åka tillbaka i tiden. Byn är nästan öde. Det finns bara två eller tre hushåll med bara gamlingar, som är där med djuren på sommarbete.

Det är ingen som bor i byn under vinter. Vintrar är hårda, med mycket snö och temperaturer som kryper när till -35 °C. Dem få som bor där övervintrar i Sjenica.

Det här inlägget postades i Sjenica och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Caričina

  1. Curt Erling skriver:

    Att det finns sådan ytor på så hög höjd.Inte undra på du var sådan duktig skidåkare när du kommer från dessa trakter!Väldit fina bilder du måste vara nöjd med kamran.

  2. Tack för din kommentar! Sjenica och byarna runtomkring ligger på bergsplatå ”Pešterska visiravan”. Platån är faktiskt ett stort fält (Peštersko polje), omgiven av berg med en yta på cirka 50 km², och det är största fältet i Serbien och högsta fältet på Balkan. Ligger på en höjd mellan 900 och 1 200 meter.

    Lägsta temperatureni Serbien på -39 är uppmätt just där 2006. Det finns många utrotningshotade arter. Den enda boplats för ängshök i Serbien är inom detta område.

    Det är mycket intressant område för den naturintresserade.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *